Back to Blogs
Blog Img

En forbindelse eller et spøkelse: Hvem hjemsøker kontaktlisten din på LinkedIn?

​Vi blir stadig fortalt hvor viktig det er å bygge og utvide vårt profesjonelle nettverk. Hvor mange kontakter har du? 100..? 200..? 500..? Er dette mennesker du virkelig kjenner? Hvordan kan disse hjelpe deg videre i karrieren din? Og er det noe de ønsker å gjøre?


La oss være ærlige: Vi trykker ofte på ‘Godta’-knappen uten å egentlig tenke på personen på den andre enden. Formålet er ikke å skremme deg, men noen av disse potensielle forbindelsene dine på LinkedIn kan rett og slett være såkalte «ghost forbindelser» - det vil si kontakter som definitivt ikke har som mål om å bidra til å bygge opp karrieren din, og som i verste fall er svindlere i forkledning.

Hvem som helst kan opprette en LinkedIn profil – det er ikke hokus pokus – det kan gjøres enkelt ved å bruke et fiktivt bilde, skrive noen falske detaljer, og skryte på seg noen lokkende stillingstitler. Det er skremmende enkelt, og svindlere finner altfor ofte lett veien inn i innboksene våre. Hvorfor i alle dager gjør de det? Noen ganger er det for å selge deg en tjeneste du ikke trenger, mens andre ganger er det for å gi et falskt jobbtilbud, eller til og med for å svindle til seg personlig informasjon. Uansett årsak, er disse «ghost kontaktene» ikke forbindelser du ønsker å ha i ditt profesjonelle nettverk.

Summa summarum er det viktig å være forberedt. Gå gjennom kontaktnettverket ditt på LinkedIn. Kartlegg hvem som tilfører verdi til nettverket ditt og hvem som muligens ikke gjør det. Tenk over hvem du ønsker å legge til i kontaktlisten din og unngå det verst tenkelige.

For deg som legger til nye kontakter - hvordan nå ut til potensielle forbindelser uten at du blir tatt for å være en useriøs kontakt? Det kan hjelpe med et kort, personlig notat som for eksempel viser til et av de siste innleggene deres, eller med en kommentar til en artikkel de har publisert eller til en konkret prestasjon. Dette vil være med på å forsterke inntrykket om at du er en reell forbindelse som kan tilføre verdi til nettverket deres.

De ekstra minuttene du bruker på personliggjøring er tid vel investert. Hvis du skulle planlegge et hopp i karrieren din, kan denne form for personliggjøring spille en stor rolle i neste steg av karrieren din. Vi har blitt mer og mer glad i Halloween og de dødes dag, men la oss holde spøkelsene på avstand. Fortsatt god spøkelsesjakt!