Close Send Email Message
profileImage

 
Hvordan få mest mulig ut av de 30 første dagene i ny jobb? Her er 10 tips!

 
Få mest mulig ut av de 30 første dagene i ny jobb


Du har nettopp landet en ny jobb, og du er spent på å starte. Selskapet er godt etablert, rollen er et steg opp fra din forrige, og karrieremulighetene ser ut til å være mange. Selvsagt ønsker du å gjøre et godt inntrykk og overgangen til den nye rollen så problemfri som mulig. Her er 10 tips som vil hjelpe deg å få mest mulig ut av dine første 30 dager i ny jobb.

1. Forbered en «elevator pitch»

De første dagene i ny jobb handler om nettverk. Du vil bli introdusert til team, kolleger og ledere. Svært sannsynlig vil folk ønske å innlede en samtale med deg som ny, så vær forberedt på å snakke om hva du har gjort tidligere, og din motivasjon for å bli en del av nettopp dette selskapet. Husk å holde elevator pitchen kort og to-the-point, og, for å fremstå positiv og entusiastisk, utelat negative ting om tidligere arbeidsgiver eller kolleger.

2. Se og kle deg inn i rollen

Under intervjuprosessen, har du helt sikkert dannet deg et inntrykk av selskapets kleskode. Sørg for å kle seg passende til alle tider, ikke bare første dagen. Hvis du ikke er sikker på hvordan du bør kle deg, spør lederen din når muligheten byr seg. De fleste selskaper forventer at de ansatte kler seg profesjonelt, og det ville være synd å kompromittere en god jobb fordi du feiltolket «business casual».

3. Delta aktivt i on-boardingen

Mange organisasjoner har en on-boarding-prosess som varer alt fra en dag til en måned. Dette er din mulighet til å lære alt om selskapet og den nye jobben, så gjør det meste ut av det. Hvis noe er uklart eller du ønsker å vite mer, spør. Selv om du er sjenert eller redd for å spørre for mange spørsmål, er det vanligvis bedre å avklare saker helt i starten enn å forsøke å finne svar senere, når alle forventer at du er i gang.

4. Lær dine kollegers navn og stillingsbetegnelse

Selv om ingen vil forvente at du kan alle dine kollegers navn ved slutten av den første dagen, må du huske dem så snart som mulig. Om du har problemer med å huske navn, lage en jukselapp med folks navn, jobbtitler, og noen raske notater som hjelper deg å huske hvem de er.

5. Lær deg bedriftens hierarki

Selv om linjene av myndighet som oftest er ganske grei, kan det være tilfeller hvor andre interessenter har investert i teamets arbeid. Observer og lytt, og lag et mentalt notat av hvem som svarer til hvem.

6. Fastslå ditt faglige ansvar

Selv om de fleste av dine faglige oppgaver sto ramset opp i stillingsannonsen, er det sannsynligvis mange flere oppgaver det forventes at du kan noe om. Spør leder i løpet av den første uken, om en gjennomgang av dine oppgaver, slik at du vet nøyaktig hva som forventes av deg.

7. Vær realistisk

Det kan være fristende å kjøre på for fullt fra start, men det er lurt å bremse litt ned den første måneden. Du er fortsatt i en læringsfase, og trenger å vite hvordan ting gjøres og hva dine ansvarsområder er. Vær realistisk til hva du kan levere, og sett snille tidsfrister som gir mulighet for en læringskurve.

8. Bli en del av selskapets kultur

Hver bedrift har sine egne måter å gjøre ting på, og for å passe inn, må du spille etter reglene. Observer hvordan mennesker kommuniserer og hvilke prosesser som brukes; tilpass så din egen oppførsel deretter.

9. Sosialiser med dine kolleger

Sosialt samvær med kolleger kan være en morsom måte å akklimatisere til din nye arbeidsplass. Spis lunsj sammen, innled til samtaler, og sørg for at du er tilgjengelig (så lenge det ikke forstyrrer arbeidet ditt).

10. Unngå sladder

Hvis noen prøver å engasjere deg en ikke-profesjonell samtale om noen andre, unngå samtalen ved å si noe sånt som: «Jeg er egentlig ikke i posisjon til å kommentere det», og skift samtaletema.

Med entusiasme for den nye jobben og de ovennevnte tipsene i bakhodet, vil de første 30 dagene i ditt nye selskap, ikke bare fly forbi, de kan også tjene som et fast fundament som du kan bygge neste nivå i karrièren på.


Close
Sign in using your Account email or sign in using one of your social networks by clicking an icon below.
 
 
Email:  
Password:  

 
Don't have an account?
Create one now
First Name:  
Last Name:  
Email:  
Password:  
Verify Password: